Рецепта за всички любители на рибата от приятелите ни vremezagotvene.bg.
Необходими продукти:
250 гр филе от акула (може да използвате и филе от друга риба)
500 гр картофи
1 домат
1 тиквичка
масло
1 глава лук
1 скилидка чесън
30-40 мл зехтин
1 морков
парче целина
4 черни обезкостени маслини
сол
черен пипер
къри
бяло вино
магданоз
листа целина
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на тънки филийки. Намажете с масло дъното и стените на тавичка за печене. Преместете половината от нарязаните картофи в тавичката.
Нарежете домата и тиквичката на филийки. Подредете в тавичката върху картофите един ред ветрилообразно с леко застъпване резен тиквичка, резен домат и т.н. Подправете ги с щипка сол и щипка черен пипер.
Сложете тиган на котлона да загрява. Нарежете главата лук на полумесеци. Намачкайте леко да се разделят и изсипете в тигана. Добавете скилидката чесън, нарязана на филийки.Сипете 30-40 мл зехтин и разбъркайте.
Нарежете моркова по диагонал на филийки, целината на кубчета, маслините на кръгчета. Добавете в тигана и разбъркайте.
Отстранете кожата на филето от акула и нарежете на едри парчета. Сипете в тигана. Прибавете сол, черен пипер, къри, бяло вино. Разбъркайте. Добавете нарязаните магданоз и листа целина.
Разбъркайте и изсипете в съда за печене. Подравнете. Отгоре покрийте с едн ред от резени картофи с леко застъпване. Поръсете с малко зехтин, сол и червен пипер. Завийте съда с домакинско фолио.
Печете ястието в предварително загрята фурна 30 минути на 250-300 градуса. След 30 минути махнете фолиото и печете картофите до златист цвят.
Нарежете един домат на шайби.
Нарежете на много ситно копър, магданоз, листа целина, зелени пера лук. Сипете ги в купичка. Добавете 1-2 скилидки чесън на филийки, щипка риган и щипка босилек. Разбъркайте.
Сервирайте ястието с пресни домати, поръсени със сместа от подправките в купичката.