Боби Ваклинов е един от участниците в тазседмичното издание на "Черешката на тортата". Колоритният репортер пусна зрителите в ергенската си квартира и се впусна в смели кулинарни експерименти. Сред нещата, които поднесе на гостите си, беше баница с кисело зеле. И след като получи много поздравления за нея, той реши да сподели във Facebook своята рецепта за кисело зеле.
Ето я и нея:
Зелето се залива със студена вода, като на всеки 10 л се разтваря 400 г морска сол. Саламурата трябва да покрива зелето поне с 10 см. На петия ден след заливането саламурата на зелето се претака. По-нататък претакането става през ден в продължение на две седмици.
Ако саламурата през това време намалее, долива се нова, която съдържа 200 г сол на 10 л вода. Ферментацията започва няколко дни след заливането и продължава 2-3 седмици.
Когато зелето втаса добре и не се претака повече, по повърхността на саламурата се поръсват няколко шепи ечемик, който покълва след няколко дни – получава се био-капак. По този начин я предпазва от изветряване. При вадене на зелето био-капакът внимателно се повдига и после пак се поставя в първоначалното положение. Отгоре кацата или бидонът се покрива с нормалния капак.
Друг начин за пресичане (стопиране на ферментацията) е да сложите 3 г калиев сормбат на 2 кг зеле, като сорбатът предварително се разтваря в 100 мл питейна вода.
ВИЖТЕ ТУК 3 ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ
И
4 ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ