Цезар Кардини е известен италиански готвач, който напуска страната си през 1920 г. в търсене на американската мечта. Но пътят от Америка го отвежда в Мексико, където отваря собствен ресторант. През 1924 г. той създава салатата, кръстена на него. Тази салата се е приготвяла от неговите служители, за да сервират бързо на клиентите (главно американци), преди да пристигне основното ястие.
Необходими продукти за салата Цезар:
5 счукани скилидки чесън
4 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
2 с.л. сос уорчестър
1 с.л. горчица
1,5 с.л. бял винен оцет
4 яйца
2 по-дебели филии домашен хляб
2 с.л. зехтин
100 г прошуто
листа от маруля
50 г пармезан
Вижте още: Баница с домашни кори с праз лук извара
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на кубчета и го полейте със зехтин, посолете и поръсете със смлян черен пипер. Изпечете филийките хляб за 15 минути, докато се зачервят, след което ги оставете да изстинат.
Печете прошутото за 3 минути, докато стане хрупкаво. Пасирайте чесъна с останалия зехтин и добавете лимоновия сок, соса, горчицата, оцета и разбъркайте добре. След това добавете твърдо сварените жълтъци към салатата и разбъркайте още веднъж.
Поднесете салата Цезар върху овкусените листа от маруля. Добавете кубчетата хляб, прошутото, пармезана и поръсете със смлян черен пипер.