Фокачата е традиционен италиански плосък хляб, който се приготвя на фурна. Обикновено се подправя със зехтин, сол, понякога ароматни билки, а за украса се използват лук, сирене и месо.
Днес ви представяме постен вариант на този уникален хляб:
Необходими продукти за постна фокача:
450 г брашно
200 мл хладка вода
малко зехтин
сол
захар
20 г мая
1 глава лук
4 скилидки чесън
4-5 кисели краставички или маслини
1 домат
риган
2 стръка розмарин
Вижте още: Не сте яли по-вкусен зелен фасул
Начин на приготвяне:
С хладката вода, маята, олиото, захарта и солта се замесва меко тесто. Оставете да втаса, изтънете с точилка до дебелина 2 сантиметра, след което го поставете върху предварително намазнена тава. Оставете отново да почине 20 минути.
Намажете тестото със зехтин, след което разпределете зеленчуковия пълнеж. Поръсете с риган, розмарин и едра сол и печете на 200 градуса около 40 минути.