Хармонична комбинация от вкусове, идеална за обогатяване на всяко ястие. С тази рецепта ще превърнете обикновения лук в нещо наистина вкусно.
Необходими продукти за запечения лук:
3 глави лук, обелени и нарязани на кръгчета
1 чаша течна сметана
1/4 чаша бяло вино
1/2 чаша пармезан, най-добре прясно настърган
4 супени лъжици масло
3 супени лъжици екстра върджин зехтин
1 чаена лъжичка чесън на прах
1/4 чаена лъжичка лют червен пипер, не е задължителна
прясно смлян черен пипер и сол на вкус
Вижте още: Това мезе е хит: Пържени лучени кръгчета
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Подредете кръгчетата лук в тава. Поръсете ги обилно със зехтин и подправете със сол и черен пипер. След като поставите съда за печене във фурната, оставете лука да се запече 15 минути.
Извадете лука от фурната и увеличете до 200 градуса.
Бавно разбийте сметаната, виното, маслото, лютия червен пипер и чесъна на прах в средно голяма тенджера на среден огън. Оставете да къкри, докато маслото се разтопи и малки мехурчета затанцуват около краищата на крема. Полейте лука с тази комбинация и отгоре поръсете с настърган пармезан.
Печете още 20 минути, след като го покриете с алуминиево фолио. След това отворете ястието и гответе още 5-10 минути, или докато лукът се карамелизира великолепно, а сиренето стане златисто кафяво и изкусително.
Извадете ястието от фурната и сервирайте горещо.
Вижте още: Този карамелизиран лучен сос ще придаден страхотен вкус на всяко ястие