Пъстървата си остава една от най-популярните риби заради доброто съотношение цена-качество (вкус). Реших да я изпека на фурна, като след като я осоля я напълвам със сурови орехи. Харесва ми комбинацията от ядковия вкус с този на рибата. Като гарнитура сложих печени домати.
Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
4 с.л. орехи изчистени
сол на вкус
черен пипер на вкус
500 грама домати
200 грама праз
1 скилидка чесън
2-3 с.л. магданоз нарязан на ситно
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Доматите се нарязват на парчета, поставят се в тавичка и се осоляват. Върху тях се слагат нарязаните на ситно магданоз, чесън и праз. Поливат се с малко зехтин.
Запичат се около 40 минути в предварително загряна фурна на 170 градуса.
Пъстървата се измива, осолява (най-добре със смляна морска сол), подправя се с черен пипер и се пълни с пресните орехи.
Пече се в загряна фурна около 35 минути до готовност. Поднася се с гарнитурата от печени домати.
Източник: merudia.bg