Пъстърва с чесън и лимоново масло


Пъстърва с чесън и лимоново масло
Снимка: iStock

Ето една здравословна рецепта за всички, които обичат риба. 

Необходими продукти за пъстървата с лимоново масло:

600 г пъстърва, 2 големи рибни филета с кожа 

1 супена лъжица италианска подправка (сушена мащерка, риган, магданоз, смесени заедно)

¼ чаена лъжичка сол на вкус

4 скилидки чесън, нарязани на кубчета

3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок

2 супени лъжици бяло вино

2 супени лъжици омекнало масло

2 супени лъжици нарязан магданоз

2 супени лъжици зехтин за готвене

Вижте още: Пъстърва с орехи и печени домати

Начин на приготвяне:

Овкусете горната част на рибните филета с италианска билкова подправка и сол (щедро). 

В голям тиган (достатъчно голям, за да побере 2 рибни филета) загрейте 2 супени лъжици зехтин на среден огън, докато се загрее, но не пуши. Добавете рибните филета с кожата нагоре - месото надолу. Гответе месестата страна на рибата за около 3-5 минути на среден огън, като се уверите, че зехтинът не пуши, докато покафенее.

Обърнете филетата от другата страна с кожата надолу (добавете още зехтин, ако е необходимо). Гответе още 2-4 минути на среден огън (за да не загори зехтинът).

Отстранете тигана от котлона, затворете с капака и оставете рибата да престои 5-10 минути.

След като рибата се досготви, внимателно извадете филетата в чинията, отделяйки рибата от кожата. Внимателно отстранете или изстържете кожата на рибата от дъното на тигана.

В същия тиган добавете вътре нарязания на кубчета чесън, лимоновия сок и бялото вино. Гответе на средно слаб огън около 1 минута, докато чесънът леко омекне. Свалете от огъня. Добавете 1 супена лъжица нарязан магданоз и 2 супени лъжици масло към соса, като разбърквате, докато маслото се разтопи и образува кремообразна смес.

Добавете рибата в тигана, залейте със сос и сервирайте.

Вижте още: Пъстърва с лешници

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама