Ето една здравословна рецепта за всички, които обичат риба.
Необходими продукти за пъстървата с лимоново масло:
600 г пъстърва, 2 големи рибни филета с кожа
1 супена лъжица италианска подправка (сушена мащерка, риган, магданоз, смесени заедно)
¼ чаена лъжичка сол на вкус
4 скилидки чесън, нарязани на кубчета
3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
2 супени лъжици бяло вино
2 супени лъжици омекнало масло
2 супени лъжици нарязан магданоз
2 супени лъжици зехтин за готвене
Вижте още: Пъстърва с орехи и печени домати
Начин на приготвяне:
Овкусете горната част на рибните филета с италианска билкова подправка и сол (щедро).
В голям тиган (достатъчно голям, за да побере 2 рибни филета) загрейте 2 супени лъжици зехтин на среден огън, докато се загрее, но не пуши. Добавете рибните филета с кожата нагоре - месото надолу. Гответе месестата страна на рибата за около 3-5 минути на среден огън, като се уверите, че зехтинът не пуши, докато покафенее.
Обърнете филетата от другата страна с кожата надолу (добавете още зехтин, ако е необходимо). Гответе още 2-4 минути на среден огън (за да не загори зехтинът).
Отстранете тигана от котлона, затворете с капака и оставете рибата да престои 5-10 минути.
След като рибата се досготви, внимателно извадете филетата в чинията, отделяйки рибата от кожата. Внимателно отстранете или изстържете кожата на рибата от дъното на тигана.
В същия тиган добавете вътре нарязания на кубчета чесън, лимоновия сок и бялото вино. Гответе на средно слаб огън около 1 минута, докато чесънът леко омекне. Свалете от огъня. Добавете 1 супена лъжица нарязан магданоз и 2 супени лъжици масло към соса, като разбърквате, докато маслото се разтопи и образува кремообразна смес.
Добавете рибата в тигана, залейте със сос и сервирайте.
Вижте още: Пъстърва с лешници