Една традиционна българска рецепта.
Необходими продукти:
2 – 3 чаши брашно
1/2 ч. л. сол
2 яйца
250-300 гр кисело мляко
½ ч. л. сода бикарбонат
1-2 с. л. вода
100 гр бяло саламурено сирене
олио за намазване на тавичката
Начин на приготвяне:
Сипете брашното и солта в купа. В друга разбийте киселото мляко със содата. Направете кладенче в брашното и счупете в него яйцата, като отделите единия жълтък. Изсипете киселото мляко при яйцата. Прибавете 1-2 лъжици вода и разбъркайте. Добавяйте брашно, докато се получи тесто за точене. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го месете, докато поема брашно. Разделете го на топки, поръсете ги с брашно и сплескайте с ръка. Разточете ги леко, сложете в средата от натрошеното сирене и залепете краищата, като притискате с вилица.
Намажете тава с олио, поръсете с брашно. Подредете пърленките, печете в предварително загрята на 180 С фурна. Малко преди да станат готови, ги намажете с отделения жълтък и печете още 2-3 мин.
Източник: vremezagotvene.bg