Пържолите в зелев лист се приготвят много по-лесно от зелевите сарми, а не отстъпват по вкусови качества.
Необходими продукти:
1/2 кисела зелка
1/2 кг пържоли
1/2 чаена лъжица черен пипер
1/2 чаена лъжица червен пипер
1/2 чаена лъжица кимион
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за пържоли в зелев лист е подготовката на продуктите. Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша.
Може да ползвате пържоли каквито имате под ръка - телешки или свински, вратни пържоли, или котлети, със или без кост.
Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча 1/4 чаена чаша зелев сок.
Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната, включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.
Може да приготвите пържолите в зелев лист и с тава. В такъв случай поставете върху тавата алуминиево фолио и печете така, като накрая махнете фолиото и ги оставите да се запекат за 10 минути.
Източник: supichka.com