Първата известна рецепта за пържени лучени кръгчета се появява в английска готварска книга, написана от Джон Молар, публикувана през 1802 г. Днес лучените кръгчета са известни по целия свят и са любимо мезе на всички.
Необходими продукти за лучените кръгчета:
2 големи глави лук
300 г брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. бял пипер
1 ч.л. лют червен пипер
60 г нишесте
160 г студена вода
2 жълтъка
1 лимон
олио - за пържене
Вижте още: Жестоко рецепта за ловджийски стек с вино и доматен сос
Начин на приготвяне:
Почистете главите лук и ги нарежете на кръгчета. Леко ги посолете и ги разбъркайте. В дълбока купа смесете 70-80 г от брашното и подправките. Разбъркайте ги, за да се размесят подправките.
Пригответе панировка от остатъка от брашното, нишестето, водата и жълтъците на двете яйца. Разбивайте енергично до получаването на гладка смес.
Потопете лучените кръгчета в подправеното брашно, след това в панировъчната смес и изпържете до златисто в силно загрята мазнина.
Оставете ги за няколко минути върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина и ги поднесете топли, гарнирани с лимонови резени.