Както сигурно знаете, трябва да хапваме риба поне два пъти седмично, затова днешната ни рецепта е за пържена щука с вкусен орехов сос от vremezagotvene.bg.
Необходими продукти за 4 порции:
1 щука
100 г брашно
1 ч.л. морска сол
1-2 щипки мащерка
½ ч.л. черен пипер
½ лимон
50 мл бяло вино
олио за пържене
за печените картофи:
2 картофа
2 с.л. краве масло
мащерка
за ореховия сос:
200 г орехови ядки
50 мл бяло вино
30 мл зехтин
щипка черен пипер
щипка морска сол
магданоз
девисил
листа целина
Начин на приготвяне:
Откъснете два листа алуминиево фолио, намажете ги с масло. Натрийте обелените картофи със сол и мащерка, намажете допълнително с масло и увийте във фолиото. Изпечете ги в предварително загрята на 200 С фурна.
Почистете щуката, натрийте я с лимон и нарежете на шайби. В купа разбийте морската сол, бялото вино, мащерката и черния пипер. Мариновайте рибата.
За соса: пасирайте в блендера орехите, виното, зехтина, солта, пипера и зелените подправки.
В голяма купа сипете брашното, овкусете със сол, пипер и ситно нарязани зелени подправки. Оваляйте рибата и я изпържете в сгорещена мазнина.
Сервирайте със соса и печените картофи.