Ако сте фенове на китайската кухня, ето как да си приготвите класически пържен ориз с пиле, яйце и зеленчуци.
Необходими продукти за пържения ориз с пиле:
4 ½ чаши варен жасминов ориз (или 1 ½ несварен ориз)
250 г обезкостени пилешки бутчета без кожа, нарязани на тънко
1 глава лук, ситно нарязана
3 скилидки чесън, смлени
¾ чаша ситно нарязан морков
½ чаша замразен грах
3 яйца, разбити
4 чаени лъжички растително масло или друго масло с неутрален вкус
марината за пиле:
1 чаена лъжичка соев сос
1 чаена лъжичка сухо вино
1 чаена лъжичка царевично нишесте
1 чаена лъжичка растително масло
сос:
2 супени лъжици соев сос
½ супена лъжица тъмен соев сос
2 супени лъжици сусамово олио
1 чаена лъжичка пилешки бульон на прах
⅛ чаена лъжичка бял пипер или черен пипер
Начин на приготвяне:
Мариновайте вашето нарязано пиле със съставките за марината, които са посочени по-горе. Оставете настрана.
В малка купа предварително смесете съставките за соса. Оставете настрана.
В горещ тиган уок, поставен на средно висока температура, добавете 1 чаена лъжичка олио. След като маслото се загрее, запържете пилето до пълна готовност. Извадете и оставете настрана.
Добавете 1 чаена лъжичка олио, запържете чесъна и лука за 10 секунди или докато омекнат. Бързо добавете граха и морковите, запържете още 10 секунди или докато омекнат. Натиснете всичко отстрани на уока.
Добавете 1 чаена лъжичка масло в празното пространство на уока. Изсипете яйцата и разбъркайте, преди да смесите с другите съставките в уока.
Добавете останалото масло заедно с ориза и разбъркайте със съставките. Сложете обратно в пилето.
Изсипете сос около ориза си по краищата на уока (топлината + сосът създава повече вкус в сравнение с изливането върху ориза). Разбъркайте, докато всичкият ориз се оцвети в кафяво. Отстранете от котлона. Сервирайте и се насладете!