Пържен ориз с пиле и зеленчуци по китайски


Пържен ориз с пиле и зеленчуци по китайски
Снимка: iStock

Ако сте фенове на китайската кухня, ето как да си приготвите класически пържен ориз с пиле, яйце и зеленчуци.

Необходими продукти за пържения ориз с пиле:

4 ½ чаши варен жасминов ориз (или 1 ½ несварен ориз)

250 г обезкостени пилешки бутчета без кожа, нарязани на тънко

1 глава лук, ситно нарязана

3 скилидки чесън, смлени

¾ чаша ситно нарязан морков

½ чаша замразен грах

3 яйца, разбити

4 чаени лъжички растително масло или друго масло с неутрален вкус

марината за пиле:

1 чаена лъжичка соев сос

1 чаена лъжичка сухо вино

1 чаена лъжичка царевично нишесте

1 чаена лъжичка растително масло

сос:

2 супени лъжици соев сос

½ супена лъжица тъмен соев сос

2 супени лъжици сусамово олио

1 чаена лъжичка пилешки бульон на прах 

⅛ чаена лъжичка бял пипер или черен пипер

Начин на приготвяне:

Мариновайте вашето нарязано пиле със съставките за марината, които са посочени по-горе. Оставете настрана.

В малка купа предварително смесете съставките за соса. Оставете настрана.

В горещ тиган уок, поставен на средно висока температура, добавете 1 чаена лъжичка олио. След като маслото се загрее, запържете пилето до пълна готовност. Извадете и оставете настрана.

Добавете 1 чаена лъжичка олио, запържете чесъна и лука за 10 секунди или докато омекнат. Бързо добавете граха и морковите, запържете още 10 секунди или докато омекнат. Натиснете всичко отстрани на уока.

Добавете 1 чаена лъжичка масло в празното пространство на уока. Изсипете яйцата и разбъркайте, преди да смесите с другите съставките в уока.

Добавете останалото масло заедно с ориза и разбъркайте със съставките. Сложете обратно в пилето.

Изсипете сос около ориза си по краищата на уока (топлината + сосът създава повече вкус в сравнение с изливането върху ориза). Разбъркайте, докато всичкият ориз се оцвети в кафяво. Отстранете от котлона. Сервирайте и се насладете!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама