Вкусни и здравословни постни питки.
Необходими продукти:
1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
2 ч. ч. бяло брашно
2-3 с. л. овесени трици
1 суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
4 с. л. зехтин
1 ч. ч. вода (може 50/50, вода/прясно мляко)
семена нигела за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява заедно със солта и захарта. Добавят се маята и овесените трици. Заедно със зехтина и водата се омесва тесто. Ако е необходимо, се добавя още вода. Тестото не трябва да лепне.
Покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на топчета и се оформят питки. Нареждат се в намаслена тава или върху хартия за печене, на разстояние.
Оставят се да втасат още половин час.
Намазват се леко с вода/прясно мляко и се наръсват със семената нигела.
Пекат се в умерена фурна, на 180 градуса, до златисто.
Източник: hihonas.blogspot.com