Сега е сезонът на патладжаните, затова ще споделим тази вкусна рецепта от vremezagotvene.bg.
Необходими продукти 5 порции:
600 г патладжани
сол
черен пипер
30 мл зехтин
за плънката:
40 г орехи
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 домата
2 с.л. зехтин
стрък розмарин
щипка мащерка
риган
сол
черен пипер
щипка захар
30 г галета
100 г синьо сирене
за доматения сос:
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
40 мл зехтин
щипка мащерка
400 г домати от консерва
сол
черен пипер
щипка захар
босилек
Начин на приготвяне:
Разрежете патладжаните на две надлъжно и ги овкусете със сол и пипер. Налейте малко зехтин в тавичка и подредете патладжаните, като ги намазнявате и от отрязаната страна. Запечете в предварително загрята на 200 С фурна до омекване.
За соса: запечете нарязания лук и чесън на сух тиган. Налейте зехтина, добавете мащерката. След няколко минути изсипете доматите от консерва и босилека. Овкусете със сол, пипер и захар. Пасирайте соса.
За плънката: запечете леко орехите на сух тиган. Извадете ги от тигана и запечете лука. Сипете зехтина, розмарина и мащерката. Прибавете нарязаните на кубчета домати и ригана. Овкусете със сол, пипер и захар. Добавете нарязаните орехи.
Издълбайте изпечените патладжани. Нарежете вътрешността на дребно, изсипете при плънката. Задушавайте още малко.
Напълнете патладжаните, поръсете с галета. Отгоре сложете по парче синьо сирене, отново поръсете с галета. Печете в предварително загрята на 200 С фурна за 7-8 мин.
Сервирайте патладжаните със соса.