Сигурно има моменти, в които ви се хапва вкусно, но искате нещо лесно за приготвяне или пък, ще имате гости и ви трябва нещо не много сложно, лесно и бързо. Ето един вариант на пълнени домати, който може да бъде успешна салата или предястие.
Необходими продукти:
около 10-тина доматчета (големина колкото бебешко юмруче) + още 2 за пълнежа
8-10 черни маслини
8-10 зелени маслини
1 глава червен лук
2-3 стръка зелен лук
ситно нарязан пресен босилек
ситно нарязана 1/2 връзка магданоз
не много солено бяло саламурено сирене, нарязано на малки кубчета
около 4 с.л. зехтин,
прясно изцеден сок на 1 лимон
Начин на приготвяне:
Отрежете "капачета" на добре измитите доматчета и внимателно издълбайте вътрешността. Отделете си я, за да я използвате за друго. Издълбаните доматчета обърнете с отвора надолу и ги оставете така, докато приготвяте пълнежа.
Нарежете маслините и ги сложете в купа. Прибавете към тях нарязания червен лук и ситно нарязания зелен лук. Добавете магданоза и босилека. Разбъркайте добре съдържанието на купата.
Накрая добавете 2-та домата, нарязани на по-малки парченца и кубчетата сирене. Разбъркайте внимателно, за да не се натроши сиренето. Напълнете доматчетата с плънката и ги подредете в чиния за сервиране.
В купичка смесете зехтина и лимоновия сок и с тел за разбиване или вилица разбийте добре сместа. Може да регулирате количеството на лимоновия сок според предпочитанията си.
Непосредствено преди сервиране, излейте по 1-2 ч.л. от така приготвения дресинг върху всяко доматче.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg