Ето и една лесна за приготвяне лятна рецепта за пълнени чушки с кайма и леща. На практика вместо да пълните чушки с кайма и ориз можете да замените оризът с леща. Вместо да варите леща и да я отцеждате можете да използвате готова, консервирана леща, която можете да намерите във всеки от големите супермаркети. Така ще си спестите доста време.
Необходими продукти:
около 10 чушки за пълнене
500 грама кайма
1 консерва леща 400 мл
2-3 броя домати настъргани
1 с.л. морков сушен
1 глава лук малка
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. майорана
няколко стръка магданоз
шарен пипер на вкус
сол на вкус
1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Лукът се задушава в загрятото олио. Прибавя се каймата и се бърка докато стане на трохи (най-лесно може да направите това с домакинска тел за бъркане). Прибавят се всички подправки и моркова.
Добавят се половината от настърганите домати и плънката се оставя за няколко минути докато течността се изпари.
Почистените от дръжките и семето чушки се пълнят с плънката. Нареждат се в тавичка за печене и се поливат с останалите домати. Можете с острието на тънък нож да направите малки прорези върху чушките.
Ястието се пече около 45 минути в предварително загрята умерена фурна.
Източник: merudia.bg