Сега е сезонът на целината, затова днес сме ви приготвили една вкусна рецепта с нея от приятелите ни vremezagotvene.bg. Корените на това растение имат диуретично действие, има и антиревматично действие и стимулира действието на централната нервна система.
Необходими продукти за 2 порции:
1 голяма глава целина
сол
1/2 лимон
200 гр гъби
250 гр кайма
1 филия хляб
1 яйце
черен пипер
1/4 връзка магданоз
1 с. л. олио
100 гр кашкавал
Начин на приготвяне:
Обелете целината, разполовете я. Сложете да заври вода с 3-4 ч.л. сол и половин лимон. Сварете целината за 15-20 мин. Охладете я със студена вода.
Нарежете гъбите на филийки, запечете ги на сух тиган. Накиснете хляба в малко студена вода, раздробете го. Омесете го с яйцето, каймата, сол и пипер, магданоза.
Издълбайте с лъжица сварената целина. Нарежете вътрешността на ситно и я прибавете към плънката заедно с гъбите.
Напълнете целината, сложете я в намазнена тава и поръсете с настърган кашкавал.
Печете в предварително загрята фурна 20 мин.