Традиционно на Никулден, 6 декември, се яде шаран, затова ви предлагаме една вкусна рецепта, която да приготвите за неделя.
Необходими продукти:
пресен шаран 1,4 кг
черен пипер
сол
продукти за плънката:
100 г ориз
2 глави лук
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
30 мл. сухо бяло вино
1 кафена лъжица червен пипер
1/2 ч.л. канела
2 малки дафинови листа
1 ч.л. девесил
черен пипер
сол
50 г смлени орехи
50 г накиснати стафиди
кухненски канап за връзване
400 мл. вода
2 с.л. доматено пюре
30 мл. зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Внимателно поставете шарана върху дъска. Препоръчвам ви да ползвате ръкавици. Ако желаете изстържете с нож люспите. Аз повече го харесвам с тях. Внимавайте, защото е хлъзгав. Разрежете корема, отдолната страна, и с помощта на нож изстържете вътрешностите навън. Измийте го добре. Поставете го в тава и го поръсете с черен пипер и сол.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера със зехтин, до омекване. Добавете почистения и измит ориз, бланширайте минута-две и налейте 1 ч.ч. вода. Време е за подправките - канела, червен пипер, черен пипер, дафинов лист сол. Разбъркайте и налейте бялото вино с още 1/2 ч.ч. вода. Намалете котлона и оставете ориза да стане полу-готов. Добавете смлените орехи и накиснатите и отцедени стафиди. Разбъркайте и охладете леко плънката.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Внимателно напълнете корема на шарана.
Прекарайте кухненски канап под нея и я завържете, така че да не изтече плънката. Налейте 400 мл. вода. Сложете доматеното пюре, сол и полейте рибата и соса със струйка зехтин. Разпределете останалата плънка отстрани в соса.
Покрийте тавата с фолио и печете рибата, покрита с фолио 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути отворена.
Източник: vkusnoteka.bg