Фокачата е традиционен плосък хляб, който произхожда от Италия. Най-често се овкусява с морска сол, но съществуват и рецепти с домати, тиквички и други зеленчуци и месо. В случая ще ви покажем как да си приготвите фокача с розмарин.
Необходими продукти за фокачата:
500 г бяло брашно, плюс допълнително за поръсване
7 г суха мая
350-400 мл хладка вода
2 ч.л. фина морска сол
5 с.л. зехтин, плюс допълнително за тавата и за сервиране
1 ч. л. люспеста морска сол
¼ малка връзка розмарин
Вижте още: Рецепта за хрупкава с домати
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното в голяма купа. Разбъркайте маята в едната страна на брашното, а фината сол в другата. След това смесете всичко заедно, това първоначално разделяне не позволява на солта да убие маята.
Направете кладенче в средата на брашното и добавете 2 супени лъжици олио и 350-400 мл хладка вода, като добавяте постепенно, докато получите леко лепкаво тесто (може да не ви трябва цялата вода). Поръсете работната повърхност с брашно и нахвърлете тестото върху нея, остъргвайки стените на купата. Месете 5-10 минути, докато тестото стане меко и по-малко лепкаво. Поставете тестото в чиста купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
Намаслете правоъгълна, плитка форма (25 х 35 см). Изсипете тестото върху работната повърхност, след което го разтегнете, за да напълни формата. Покрийте с кърпа и оставете да втаса още 35-45 минути.
Загрейте фурната до 200C. Натиснете пръстите си в тестото, за да направите малки "трапчинки". Смесете заедно 1½ супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица вода и люспеста сол и намажете хляба. Пъхнете клонки розмарин в "трапчинките" на тестото.
Пече се 20 минути до златисто. Докато хлябът е още горещ, поръсете с 1-2 супени лъжици зехтин.
Нарежете на квадрати и сервирайте фокачата топла или студена с допълнително зехтин, ако желаете.