Точно в глинен гювеч хляб се приготвя най-лесно, не се налага да му се обръща много внимание при печене, а и самото печене приключва много бързо.
Необходими продукти:
1 кг брашно
300 мл прясно мляко
300 мл вода
2/3 кубче мая
1 супена лъжица захар
1/2 супена лъжица сол
3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за пухкав хляб в гювеч е подготовката за квас. Млякото трябва да е леко топло, смесвате го с топлата вода, начупената на трохи прясна мая и захарта. Разбърквате и оставяте настрана, докато маята набъбне за около 10-15 минути. Междувременно пресявате брашното и го смесвате със солта.
Когато квасът е готов, правите кладенче в брашното, в което го изсипвате, добавяте и 2 супени лъжици от олиото. Може да ползвате както бяло брашно, така и пълнозърнесто. Замесвате меко тесто. Намазвате голям глинен гювеч с останалото олио и поставяте тестото в него. Намазвате тестото с брашно и затваряте гювеча.
Слагате глинения гювеч в студена фурна и включвате на 60 градуса за около 30 минути, за да може хлябът да втаса. След около 30 минути увеличавате фурната на 200 градуса и печете за около 40-45 минути или докато хлябът придобие апетитен златист цвят. След като хлябът е изпечен го изваждате от съда докато е топъл, защото е още еластичен и няма да се начупи.
Източник: supichka.com