Сега е сезонът на зелето, което е богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини. То има ниска калоричност и подобрява перисталтиката на червата , заради което е подходящо при спазването на диета. Днес ще ви представим една рецепта от нашите приятели vremezagotvene.bg за прясно зеле с кайма.
Необходими продукти:
1 малка зелка
сол
20-30 мл оцет
40-50 мл олио
500 гр кайма
2-3 с. л. вода
щипка канела
щипка черен пипер
щипка брашно
1 с. л. червен пипер
250 гр домати
за сервиране
прясно смлян черен пипер
кръгчета пресен домат
магданоз
стрък целина
чили сос, по желание
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето, претрийте го със сол, добавете малко оцет. Раздробете каймата с малко вода.
Сложете тиган с 40-50 мл олио да загрява. Изсипете каймата да се запържва. Овкусете със сол, пипер, канела, добавете щипка брашно. Нарежете доматите на кубчета.
Щом каймата се запържи, добавете червения пипер, а малко по-късно и доматите.
Сипете част от каймата на дъното на висока тенджера, а върху нея – половината от зелето. Притиснете с ръка. Отгоре сипете още кайма, останалото зеле и накрая останалата кайма. Сипете малко вода, захлупете и оставете да къкри на слаб огън около 30 мин.