Остават броени дни до Коледа и с това вълнението около празника все повече се засилва. Преди настъпването на самия празник обаче ни очаква Бъдни вечер, която е също толкова вълнуваща, колкото и Коледа. Тя е последната вечер от Рождественския пост, което означава, че всички ястия на трапезата трябва да са постни и да са нечетен брой. Постните сарми са един от задължителните компоненти на празничната трапеза. Те се правят много лесно, а резултатът винаги е добър, въпреки че много хора не ги оценяват толкова, колкото традиционните сарми, които се приготвят с кайма.
Вижте още: Чудна постна питка за Бъдни вечер
Рецепта за постни зелеви сарми
Необходими продукти:
- 1 глава кисело зеле
- 2 ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 стръка праз лук
- 1 с.л. доматено пюре
- 100 мл олио
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. джоджен
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с нарязването на лука, праза и морковите на ситно. Когато сте готови, запържете ги в олио, докато не омекнат и към тях добавете ориза, а след това и червения пипер. Разбъркайте добре и отстранете от огъня след минута. Размийте доматеното пюре в 2 ч. ч. вода и го прибавете заедно с подправките към ориза.
Върнете ориза на котлона и го варете, докато не поеме всичката вода. След това започнете да късате от листата на зелката и да оформяте малки сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, чието дъно е покрито с остатъците от зелето и ги залейте с 2 ч.ч. топла вода и 2 ч.ч. чорба от кисело зеле. Варете сармите поне час, след като заврят.