Великденските пости могат да бъдат предизвикателство за нашата кулинарна креативност. Ограничени сме от най-консумираните животински храни като месо, яйца, риба, мляко и сирена и сме в постоянно търсене на нови идеи. Но всъщност с малко вдъхновение, можем да превърнем дори най-обикновените продукти в нестандартни, вкусни и цветни ястия. Да добавим модерен завършек към нашите традиционни и познати гозби. Ето как можем да експериментираме в кухнята с качествените и свежи продукти на BILLA, които са на атрактивни цени:
Картофен огретен с броколи и сирене тофу
Необходими продукти:
1 кг картофи
100 г брашно
100 мл олио
Сол
Млян черен пипер
Чубрица
Сладък червен пипер
Кубче бульон
Начин на приготвяне:
Настържете картофите на едро ренде. Броколите попарете за около 5 минути във вряща вода. Отцедете ги и ги прибавете към картофите.
Овкусете сиренето тофу с чубрицата и червения сладък пипер. Натрошете го и всичко изсипете в предварително намаслен съд. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Сипете съвсем малко вода, в която сте разтворили кубче бульон. Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Преди да е готово ястието, го полейте със заливка. Начин на приготвяне на заливката: запържете 3 с.л. с връх брашно в 100 мл зехтин. Когато брашното пусне мехури, сипете 2 ч.ч. соево мляко. Добавете сол на вкус. Бъркайте, докато започне да се отделя от стените на касеролата. Свалете от огъня и добавете ¼ ч.ч. пасирано меко тофу. Бъркайте до получаването на гладка паста. Изсипете заливката върху огретена и го печете, докато придобие златист цвят.
Сарми с елда
Необходими продукти:
8 листа от прясно зеле
2-3 с. л. олио
2 глави кромид лук
Сол на вкус
Млян черен пипер на вкус
2 с. л. соев сос
2 с. л. галета
Начин на приготвяне:
Бланширайте зелевите листа 5 минути и изрежете внимателно грубите жилки. Измийте елдата и я сварете в подсолена вода.
Нарежете кромида на дребно и го изпържете в олиото. Смесете сварената елда, кромида и сиренето тофу, нарязано на дребни кубчета. Подправете със сол и пипер на вкус.
Завийте в листата част от плънката, пристегнете ги с конец и ги наредете в намаслена тавичка. Отгоре намажете сармите с унисос, наръсете ги с галета и запечете до зачервяване във фурната.
Брауни с червено цвекло
Необходими съставки:
300 г обелено цвекло
150 г фурми
½ к. л. сода бикарбонат
1 к. л. оцет
60 г какао
Смелете в блендер цвеклото и фурмите до гладка смес. Прехвърлете ги в купа и добавете содата, оцета и какаото. Разбъркайте с лъжица и накрая добавете брашното.
Застелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете сместа. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор за 40-50 минути.
За повече вдъхновение и вкусни рецепти, посетете: https://www.billa.bg/kulinarni-izkusheniya.