Сладкишът е много подходящ и за хората, които в момента постят, тъй като не съдържа продукти от животински произход.
Необходими продукти:
за блата:
1 ч.ч. оризово брашно
1 ч.ч. овесено брашно
2 с.л. кафява тръстикова захар Мусковадо
1 ч.л. канела
50 мл олио от гроздови семки или друго растително олио
5 средно големи ябълки
сокът от половин лимон
шепа стафиди
3-4 с.л. мед
за глазурата:
3 с.л. кокосово масло
2 с.л. тахан
2 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашната с канелата и меласата. Разбъркайте хубаво. Обелете и настържете ябълките, добавете стафидите, меда, лимоновия сок и олиото. Разбъркайте.
Вземете форма за торта с диаметър от около 20 см. Поставете долната част върху хартия за печене и изрежете кръг. Покрийте дъното с кръглото парче хартия и намажете отгоре и отстрани с олио (формата е затворена).
Разделете брашнената смес на две равни части.
Сипете първата част в тавата и разпределете равномерно. Отгоре покрийте с половината ябълки. Внимателно заравнете с лъжица. След това оформете втори слой с брашното и завършете с ябълките.
Оставете сладкиша да почине около час преди да го сложите във фурната.
Печете на 160 градуса около 50 минути.
Проверете дали е готов с клечка за зъби. Боцнете сладкиша по средата, ако е готов клечката ще остане суха.
Извадете и оставете да се охлади. След това внимателно отворете формата и преместете сладкиша в чиния за сервиране. Не го обръщайте.
На водна баня разтопете кокосовото масло и тахана. Когато се разтопят добавете и какаото. Разбъркайте.
Посавете страничната част на формата за тортата върху сладкиша и я затворете. Изсипете разтопената шоколадова смес върху сладкиша. Разпределете равномерно и оставете да изстине.
Сладкишът може да се сервира и веднага, но препоръчваме да се остави да престои няколко часа преди сервиране.
Източник: sundaybakeclub.com