Ароматен и влажен портокалов кейк с парченца шоколад - кой би устоял на подобно изкушение?
Необходими продукти:
1 цял портокал
125 г меко масло
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч смлени орехи
150 г шоколад
Начин на приготвяне:
Смелете 1/2 ч.ч. орехи в блендера или в мелачка и ги сложете в настрана.
Измийте портокала добре. Разрежете го на половина и после всяка половина отново на половина. С помощта на остър нож почистете ако има от бялата част и пасирайте в блендер. Добавете мекото масло. Сложете 1 ч.л. сода в половин чаена чаша вода, разбъркайте и я налейте в сместа. В началото сместа изглежда като леко пресечена от маслото. Това не трябва да ви притеснява. Изсипете захарта, ванилията, чукнете двете яйца, сложете двете чаши брашно и смлените орехи и пасирайте до хомогенност. Нарежете шоколада на парченца и го добавете. Разбъркайте с лъжица.
Сложете хартия за печене на дъното на форма за печене. Изсипете сместа и печете на 160 градуса 1 час. Проверете с клечка. Кейкът по принцип е по-влажен, заради портокала. Не е сух като кекс.
Източник: vkusnoteka.bg