Гуакамолето е типично за мексиканската кухня. Представлява разядка от пюрираната вътрешност на авокадо, лук, лайм и домат. Идеално върви с тортила чипс или като гарнитура за тако, бурито.
Необходими продукти за гуакамолето:
3 зрели авокадота
1 лайм, изцеден
1/2 чаена лъжичка сол или на вкус
1/2 чаена лъжичка смлян кимион
1/2 чаена лъжичка кайенски пипер
1/2 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
2 домата, нарязани на кубчета
3 супени лъжици пресен кориандър, нарязан
1 скилидка чесън, смлян
Вижте още: Тази разядка с авокадо и чесън е тотален хит в мрежата
Начин на приготвяне:
Разрежете авокадотата наполовина, отстранете костилките и изсипете месестата част в средно голяма купа. Намачкайте авокадото с вилица, докато достигне желаната консистенция. Добавете сок от лайм, сол, кимион и лют червен пипер към пасираното авокадо. Разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете нарязания на кубчета лук, нарязаните на кубчета домати, нарязан кориандър и смлян чесън. Опитайте и коригирайте подправките, като добавите още сол или сок от лайм, ако е необходимо.
Покрийте гуакамолето с найлоново фолио, като притиснете найлоновото фолио директно върху повърхността на гуакамолето, за да предотвратите покафеняване. Охладете за поне 30 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.
Сервирайте охладено с тортила чипс или като гарнитура за тако, бурито или любимите ви мексикански ястия.
Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако яде авокадо всеки ден