Тиквата е храна, от която можете да направите пюре, салата, но и най-вкусните десерти. Отлично се комбинира както със сладки, така и със солени съставки, а сезонът ѝ е през есента.
Необходими продукти за тиквен пай по американска рецепта:
500 г тесто с къси кори (като за правене на тарти или пайове)
165 г кафява захар
1/2 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/4 чаена лъжичка смлян карамфил
1/2 чаена лъжичка сол
430 г пасирана тиква
1 кутия кондензирано мляко
3 яйца
Вижте още: Жесток есенен десерт: Пълнени круши с ванилия
Начин на приготвяне:
Разточете тестото, след което го притиснете във формата (по дъното и ръба). Охладете, докато правите плънката.
Сварете тиквата, след което я пасирайте (трябва да имате 430 грама пасирана тиква).
Смесете захарта, канелата, джинджифила, индийското орехче и карамфила в купа. След това добавете тиквеното пюре, яйцата и налейте млякото. Разбъркайте добре сместа и я изсипете във формата с корите.
По желание може да намажете кората с разбито яйце.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 15 минути. След това намалете температурата на 180 градуса и печете още 40 минути. Оставете да изстине напълно, след което сервирайте.