Обичаме прясно изпечен хляб, а тези питки са лесни и вкусни.
Необходими продукти:
1 прясна мая
250 мл хладка вода
50-60 мл олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 яйца (1-я жълтък се отделя за намазване)
сусам, маково семе
500 гр брашно, приблизително
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата, добавят се солта, захарта, яйцата и олиото.
Постепенно се добавя брашното, докато се получи меко, нелепнещо тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на 8 топки, всяка се оформя по желание (плитки и възелчета), нареждат се в намаслена тава или върху пекарска хартия и се оставят отново за половин час.
Намазват се с разбития жълтък с малко олио/вода/прясно мляко, поръсват се със семената и се пекат на 190 градуса до златисто.
Източник: hihonas.blogspot.bg