Питка Калцоне


Питка Калцоне

Сигурно ще се зачудите каква е разликата между питка Калцоне и пица Калцоне… Разликата в случая е единствено в дебелината на блата. При пицата Калцоне блатът е по-тънък, а при питката – по-дебел. Иначе плънката си е една и съща – можете да развихрите въображението си и да експериментирате с нея. Аз съм комбинирала зелена чушка, домат, кашкавал, шунка, сос барбекю. Можете да използвате вместо шунка – пилешко месо или някакъв колбас. А вместо кашкавал – добавете чедър, пармиджано или друг вид сирене. Зелената чушка може да бъде заменена с червена или нарязана на дребно тиквичка…

Необходими продукти:

за тестото:

около 500 гр брашно

125 мл кисело мляко

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар

1/2 кубче мая или 7 грама суха мая (1 пакетчета)

2 яйца

100 мл топла вода

 

1 с.л. прясно мляко

за плънката:

3 с.л. сос барбекю

200-250 грама шунка нарязана на кубчета

1 зелена чушка нарязана на дребно

150 грама кашкавал + допълнително за настъргване

1 средно голям домат

1 щипка чубрица

сол на вкус

черен пипер на вкус

олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в част от топлата вода, заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение докато шупне.

После се прибавят останалото брашно, киселото мляко, яйцата и топлата вода, сол и се замесва тесто.

Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 1 см.

Кората се намазва със сосът барбекю и плънката се разпределя в едната половина на тестото.

Тестото се прегъва на две и се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса. Дъното на тавичката се намазва с олио.

Пече се около 35 минути, но най-добре наблюдавайте питката, защото всяка печка пече различно.

Източник: merudia.bg 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама