Сигурно ще се зачудите каква е разликата между питка Калцоне и пица Калцоне… Разликата в случая е единствено в дебелината на блата. При пицата Калцоне блатът е по-тънък, а при питката – по-дебел. Иначе плънката си е една и съща – можете да развихрите въображението си и да експериментирате с нея. Аз съм комбинирала зелена чушка, домат, кашкавал, шунка, сос барбекю. Можете да използвате вместо шунка – пилешко месо или някакъв колбас. А вместо кашкавал – добавете чедър, пармиджано или друг вид сирене. Зелената чушка може да бъде заменена с червена или нарязана на дребно тиквичка…
Необходими продукти:
за тестото:
около 500 гр брашно
125 мл кисело мляко
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче мая или 7 грама суха мая (1 пакетчета)
2 яйца
100 мл топла вода
1 с.л. прясно мляко
за плънката:
3 с.л. сос барбекю
200-250 грама шунка нарязана на кубчета
1 зелена чушка нарязана на дребно
150 грама кашкавал + допълнително за настъргване
1 средно голям домат
1 щипка чубрица
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от топлата вода, заедно със захарта и няколко супени лъжици от брашното. Сместа се оставя около 15 минути в топло помещение докато шупне.
После се прибавят останалото брашно, киселото мляко, яйцата и топлата вода, сол и се замесва тесто.
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 1 см.
Кората се намазва със сосът барбекю и плънката се разпределя в едната половина на тестото.
Тестото се прегъва на две и се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса. Дъното на тавичката се намазва с олио.
Пече се около 35 минути, но най-добре наблюдавайте питката, защото всяка печка пече различно.
Източник: merudia.bg