Това пиле тика масала е умерено пикантно. Тези от вас, които не обичат люто, нека заменят чилито със сладък червен пипер. Ако все пак решите да се престрашите и да пробвате оригинала, просто оставете чилито за най-накрая. Слагайте по малко, разбърквайте и опитвайте и така, докато намерите подходящата за вас пикантност.
Необходими продукти:
600 гр пилешки гърди
120 гр кисело мляко
2-3 см корен джинджифил
1 малко сушено чили (или 1/2 ч.л. чили на прах)
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. горчица
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. къри
Продукти за приготвянето:
125 мл сметана за готвене
35 гр пикантно подправени печени фъстъци
20 мл слънчогледово олио
4 с.л. доматен концентрат
3-4 см корен от джинджифил
3 скилидки чесън
2 малки сушени чилита (или 1 ч.л. чили на прах)
1 голяма глава лук
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Измийте добре пилешките гърди. Нарежете ги на малки хапки.
Пригответе си пластмасова кутия с капак, в която пилето ще се маринира за около 12 часа в хладилника.
Обелете джинджифила и чесъна и нарежете на много ситно. Нарежете чилито.
Сипете в кутията киселото мляко. Прибавете джинджифила, чесъна, чилито, лимоновия сок и подправките, и разбъркайте добре.
Сложете пилето в марината. Разбъркайте хубаво, така че всички късчета от месото да са добре покрити с марина. Пъхнете в хладилника за през нощта.
Пригответе си голям дълбок тиган с капак. Загрейте олиото на средна температура.
Обелете лука и го нарежете. Сложете го в тигана и запържете, докато омекне.
Обелете чесъна и джинджифила и нарежете на ситно. Прибавете към лука и запържете леко. Добавете доматения концентрат и разбъркайте.
Изсипете пилешкото месо заедно с цялата марина в тигана. Прибавете фъстъците и разбъркайте. Затворете с капак и оставете да поври за около 10 минути като разбъркате 1-2 пъти.
Прибавете сметаната. Добавете сухите подправки, като оставите за накрая солта и чилито. От тях добавете на вкус в зависимост колко люто и солено харесвате. Оставете да поври 2-3 минути, колкото сосът се сгъсти леко. (Ако го изпуснете и той изври, добавете още малко сметана и 2 с.л.вода.)
Поднесете ястието с чист ориз и хлебче.
Източник: harryandlexy.com