В това студено време имаме нужда от нещо сгряващо. Нашето предложение - пикантна крем супа от тиква.
Необходими продукти:
500 грама тиква (цигулка)
3-4 скилидки чесън (зависи колко пикантно обичате)
1 голяма глава лук
сол на вкус
1 с.л. черен пипер
1 с.л. червен лют пипер
5 с.л. слънчогледово олио
половин връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете тиквата на малки парчета, обелете чесъна и го нарежете на ситно. Сложете тиквата в тава, овкусете със сол, черен пипер и 2 -3 с.л. олио. Поръсете чесъна върху тиквата. По желание можете да сложите половин ч.ч. вода. Печете до готовност на 180- 200 градуса. (Тиквата може и да се свари, аз лично използвах печена, тъй като вече имах печена и исках да я оползотворя, пък и смятам, че печената тиква заедно с печения чесън имат по-силен и наситен вкус.)
Докато печете или варите тиквата, загрейте тиган с 2 с.л. олио и нарежете лука на ситно.
Запържете лука със сол, черен пипер и лютия червен пипер до златисто. Добавете половин ч.ч. вода и оставете да се задуши.
Добавете готовата тиква и ситно нарязания магданоз към лука и оставете 5-6 минути да се задушава и да да поеме аромата на лука. Свалете от от котлона и пасирайте.
Върнете отново на огъня, добавете чаена чаша вода и оставете да къкри 10 минути.
Сервирайте с кисело мляко и магданоз.
Източник: sweetchocolateheaven.blogspot.bg