"Да ви призная, аз много обичам това ястие, което традиционно се приготвя в домовете на обикновените хора в провинцията. То не само е много вкусно, но ѝ развеселява със закачливото си име"
София Лорен
Начин на приготвяне:
6 агнешки котлета от рибицата или ребрата
1 агнешка плешка, нарязана на средно големи хапки
1 с.л. зехтин
4 резена бекон, нарязани на едро
1 голяма глава лук, ситно нарязана
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
1 бутилка червено вино (750 мл.)
Вижте още: Класическа рецепта: Огретен с картофи, сирене и яйце
1 стрък целина, едро нарязан
1 скилидка чесън, смачкана
1 с.л. нарязани пресни листа от розмарин
1 с.л. босилек
Начин на прогтвяне:
Подсушете котлетите и агнешките хапки с книжна кърпа и загрейте зехтина в дълбок съд на умерен огън, прибавете месото и го запържете, докато се зачерви хубаво от всички страни. Извадете го и сложете бекона и лука, запържете леко, докато лукът стана златист, и върнете агнешкото в тигана. Поръсете със сол и черен пипер и налейте виното. Добавете целината, чесъна, розмарина и босилека. Захлупете съда и го оставете на умерен огън да къкри един час, след това го отхлупете и оставете на огъня, докато течността почти се изпари. Опитайте дали е готово - месото трябва да е крехко при бодване с вилицата и сосът да е достатъчно гъст.