Ето един интересен начин как да си приготвите Стромболи - пица на руло.
Необходими продукти за 2 дълги рула (като на снимката):
За тестото:
320 мл вода
3 с.л. зехтин
2 равни ч.л. сол
640 гр брашно
5 гр суха мая (или това е 1 1/2 ч.л. от мерителните на хлебопекарната)
За плънката:
доматено пюре
нарязана на тънки резени шунка
нарязан на тънки резени кашкавал
маслини без костилка
сух риган
зехтин
Начин на приготвяне:
Тестото може да се замеси в хлебопекарна или на ръка. За замесване в хлебопекарна, сложете продуктите в изброената поредност и включете хлебопекарната на режим "тесто за хляб". За замесване на ръка, отделете около 1 к.ч. от брашното. В голяма купа пресейте брашното заедно със солта. Прибавете и маята. Направете кладенче в средата и изсипете зехтина. Постепенно започнете да прибавяте водата и бъркайте с дървена лъжица, докато тестото не започне да се събира около нея. После поръсете с брашно плота, пренесете тестото от купата на плота и доомесете с отделеното предварително брашно до получаване на меко, нелепнещо тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или вода, но със зададените количества, на мен ми се получава чудесно тесто и не е необходимо да добавям брашно, освен за поръсване на плота при разточване. Тестото се разделя на две, оформя се топки, намазва се със зехтин и се оставя около 30 минути да почине, като се покрива с фолио.
Всяка топка се разточва на правоъгълник, намазва се с доматено пюре, поръсва се с риган, нареждат се тънките резени шунка, върху тях тънките резени кашкавал, поръсве се с нарязаните на шайби маслини без костилка и се завива на руло.
При този вариант рулото се нарязва на шайби, но без да се стига до долу и шайбите леко се преместват така че да се разположат на зигзаг, като цялото руло остава свързано в основата.
Отгоре, с помоща на четка за кулинарни цели, се намазва със зехтин и поръсва с мъничко сух риган.
Пече се на 210 градуса, до готовност.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg