Картофите на фурна винаги се получават добре и са класически акомпанимент на месни и безмесни ястия. Може да ги сервирате и като мезе към биричката или просто като предястие. Зимата е сезонът на лютениците в България и за това реших да прибавя и лютеница към печените картофи с домати.
Необходими продукти:
1 кг картофи
около 650 грама белени домати консервирани
150 грама лютеница
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. босилек
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на парчета и се слагат в тавичка за печене. Осоляват се и се поръсват с прясно смлян черен пипер.
Консервираните белени домати се пасират. Картофите се заливат с доматеното пюре. Добавя се и лютеницата и се разбърква така, че доматите да достигнат до всички картофи.
Поръсват се с подправките.
Картофите се пекат около 45-50 минути в предварително нагряна фурна на 180 градуса.
Източник: merudia.bg