Рибата е изключително полезна и трябва поне веднъж седмично да присъства на трапезата ни. Затова днес ви предлагаме една интересна рецепта от vremezagotvene.bg.
Необходими продукти 4 порции:
за рибата:
4 рибни филета
морска сол
черен пипер
30 мл зехтин
за соса:
100 мл вода
150 мл сметана
300 гр карфиол
щипка черен пипер
½ ч. л. сол
4-5 скилидки чесън
за лещата и карфиола:
40 мл зехтин
1 глава лук
1 морков
1 стрък селъри
1/2 ч. л. къри
щипка индийско орехче
200 гр зелена леща
около 500 мл вода
1 ½ ч. л. сол
щипка черен пипер
1 с. л. масло
300 гр карфиол
за гремолатата:
кората на 1 лимон
парче червена чушка
стръкове магданоз
щипка черен пипер
щипка сол
малка щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Сипете в тенджера 100 мл вода, добавете сметаната, 300 гр карфиол, нарязан на розички, солта и чесъна. Оставете да ври 10 мин. Пасирайте.
Сложете дълбок тиган с 40 мл зехтин да загрява, задушете лука, моркова, селърито, кърито, индийското орехче. Изсипете лещата, налейте 500 мл вода, овкусете със сол и пипер. Оставете да къкри.
Филетирайте рибата. Овкусете със сол и пипер.
Сложете тиган с 1 с.л. масло на котлона. Запържете 300 гр карфиол, нарязан на розички, за 10 мин. Овкусете със сол. Прибавете към лещата. В същия тиган сипете малко зехтин и изпържете рибата.
Сервирайте с лещата и карфиола, карфиоления сос и гремолатата.