Лятото и неговите неустоими цветове и аромати... Днес избрах кайисево и лавандулено. Ако и на вас ви харесва това ароматно докосване, ще ви допадне и тази бърза печена торта с кайсии и с интригуващо съчетание на бадемов аромат и лавандула.
Необходими продукти за форма с диаметър 22 см:
10 големи кайсии
50 г + 1 с.л. светлокафява пудра захар или по-фина
2 с.л. бадемов ликьор или 2 с.л. водка с 3-4 капки бадемов екстракт
120 г масло на стайна температура
120 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л сол
2 яйца
1 ч.л. бадемов ектстракт
7-8 бисквити амарети
1 ч.л. сушена лавандула
пресни цветчета лавандула за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
Тавата се застила с хартия за печене - дъното и бордът.
Фурната се загрява на 170 С.
Поставете разполовените кайсии в плоска чиния и поръсете с ликьора и 1 с.л. захар.
Пресейте брашното, солта и бакпулвера. Върнете триците, които са останали в ситото. Целта на пресяването е бакпулверът и солта да се разпределят равномерно. Натрошете 5-6 от амаретите и объркайте с брашното. Оставете настрани.
Претрийте захарта със сушената лавандула.
Разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно с разбиване. Добавете бадемовия екстракт.
Към маслената смес добавете на два-три пъти сухата смес.
Изсипете тестото във формата и загладете. Ако използвате форма със същия диаметър, тестото ще ви се види недостатъчно, но вижте разреза - за мен е напълно достатъчно. Не исках много тесто, а сочна хапка, комбинация от ароматен блат с плод.
Наредете кайсиите с дъното нагоре. Поръсете останалия сос. Натрошете останалите амарети и поръсете отгоре.
Печете 40-45 минути или до суха клечка.
Извадете от формата след пълното охлаждане. Поръсете с пресни лавандулови цветчета. Сервирайте.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com