В западните рецепти сладкият картоф често присъства като гарнитура към печеното. Има консистенцията на нещо средно между картоф и тиква. Сварен наподобява варена тиква.
Когато го приготвяте, съобразете, че вкусът му е леко сладък, а не всеки си пада по солено сладките комбинации.
Необходими продукти:
1 голям картоф
2-3 с.л. тахан
1 връзка пресен копър
5-6 листа див чесън/левруда/
1-2 с.л. зехтин
1/2 люта чушка
1 с.л. лимонов сок
сол на вкус
1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Нарежете картофа на филийки тип "уеджис“. Подредете филийките в тава, покрита с хартия за печене, и поръсете с малко зехтин.
Печете на 180 градуса, докато парчетата хванат приятен карамелен загар - около 30 минути.
За соса - нарежете копъра, дивия чесън и лютата чушка на дребно, прибавете останалите съставки и пасирайте.
Сосът сервирайте отделно или пожелание полейте картофите и поръсете с тънки парчета люта чушка за допълнителна пикантност.
Източник: sundaybakeclub.com