Никулден е един от важните православни празници, който се отбелязва утре, 6-ти декември. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран, затова днес ще ви покажем една рецепта за шаран в сметанов сос.
Необходими продукти за 5 порции:
1 шаран, около 2 кг
1 кг картофи
морска сол
черен пипер
1 глава лук
200-250 г бекон
200 г заквасена сметана
2 с.л. брашно
3 домата
1 зелена чушка
½ лимон
1 стрък селъри
1 стрък девисил
3-4 стръка магданоз
2-3 стръка копър
3 с.л. масло
зехтин
лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на шайби и ги сложете да се сварят леко в подсолена вода. Нарежете бекона на едри парчета, запържете в тиган.
Почистете шарана от люспите и перките, натрийте с парче лимон. Направете прорези отстрани, овкусете със сол и пипер. В коремната кухина сложете парчето лимон, парче селъри, стръкове девисил, магданоз и копър.
В широк глинен съд подредете на пластове картофите, бекона, нарязаните на шайби домати. Овкусете със сол и пипер. Загрейте маслото и зехтина и запържете нарязания на полумесеци лук, нарязаната чушка, лютия пипер. Изсипете върху доматите. Най-отгоре сложете шарана.
Разбийте сметаната с брашното, сол и пипер. Залейте отгоре само рибата.
Печете в предварително загрята на 200 С за 20-30 мин.
Източник: vremezagotvene.bg