Патладжани, запечени с моцарела и пармезан


Патладжани, запечени с моцарела и пармезан
Снимка: iStock

В сезона на пресните патладжани ви предлагаме тази много вкусна рецепта с тях. 

Необходими продукти за запечените патладжани с моцарела и пармезан:

2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с дебелина 3,5 см

2 големи яйца, разбити

¼ чаша прясно мляко

1½ чаши галета

1¼ чаши настърган пармезан, разделени

2 супени лъжици сух риган

2 супени лъжици пресни листа от мащерка

½ чаена лъжичка люспи от червен пипер

½ чаена лъжичка сол, плюс още за поръсване

прясно смлян черен пипер

екстра върджин зехтин, за поливане

800 г доматен сос

2 големи топки моцарела, 250 г, нарязани на ситно

⅓ чаша пресни листа от босилек

Вижте още: Мариновани патладжани в буркан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса и постелете тава с хартия за печене.

В средно голяма плитка чиния разбийте яйцата и прясното мляко.

В друга средно голяма плитка чиния смесете галетата, 1 чаша настърган пармезан, риган, мащерка, люспи от червен пипер, сол и малко смлян черен пипер. Потопете резените патладжан в яйчената смес и след това в  сместа с галета. Поставете в тавата за печене, поръсете със зехтин и печете 20 минути или докато омекнат и станат златисто кафяви.

В тава за печене излейте ½ чаша доматен сос, наредете половината патладжани и отгоре поставете 1 чаша доматен сос и половината моцарела. Повторете с останалия патладжан, сос и моцарела. Поръсете с останалата ¼ чаша пармезан, със зехтин и поръсете с още няколко щипки сол. Печете 20 минути или докато сиренето се разтопи хубаво и покафенее.

Извадете от фурната и отгоре наредете листа пресен босилек.

Вижте още: Класическа рецепта за имамбаялдъ

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама