В сезона на пресните патладжани ви предлагаме тази много вкусна рецепта с тях.
Необходими продукти за запечените патладжани с моцарела и пармезан:
2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с дебелина 3,5 см
2 големи яйца, разбити
¼ чаша прясно мляко
1½ чаши галета
1¼ чаши настърган пармезан, разделени
2 супени лъжици сух риган
2 супени лъжици пресни листа от мащерка
½ чаена лъжичка люспи от червен пипер
½ чаена лъжичка сол, плюс още за поръсване
прясно смлян черен пипер
екстра върджин зехтин, за поливане
800 г доматен сос
2 големи топки моцарела, 250 г, нарязани на ситно
⅓ чаша пресни листа от босилек
Вижте още: Мариновани патладжани в буркан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса и постелете тава с хартия за печене.
В средно голяма плитка чиния разбийте яйцата и прясното мляко.
В друга средно голяма плитка чиния смесете галетата, 1 чаша настърган пармезан, риган, мащерка, люспи от червен пипер, сол и малко смлян черен пипер. Потопете резените патладжан в яйчената смес и след това в сместа с галета. Поставете в тавата за печене, поръсете със зехтин и печете 20 минути или докато омекнат и станат златисто кафяви.
В тава за печене излейте ½ чаша доматен сос, наредете половината патладжани и отгоре поставете 1 чаша доматен сос и половината моцарела. Повторете с останалия патладжан, сос и моцарела. Поръсете с останалата ¼ чаша пармезан, със зехтин и поръсете с още няколко щипки сол. Печете 20 минути или докато сиренето се разтопи хубаво и покафенее.
Извадете от фурната и отгоре наредете листа пресен босилек.
Вижте още: Класическа рецепта за имамбаялдъ