Необходими продукти за 4-5 порции:
500 гр паста - например пенне или фусили
около 150 гр рикота
около 600 гр консервирани белени домати (може да използвате и настъргани пресни домати без люспите)
1/2 глава лук
2-3 с.л. зехтин за соса + 1 с.л. зехтин за сварената паста,
листата от 2-3 стръка пресен босилек
сол и черен пипер на вкус
За гарниране: настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го задушете в загретия зехтин.
Ако използвате пресни домати, ги настържете и отстранете люспите. Ако използвате консервирани белени домати - накълцайте с ножа доматите, прибавете към тях сока от консервата. Добавете доматите към задушения лук, подправете със сол на вкус и оставете соса да ври на умерен огън около 30 минути.
След като оттеглите от огъня, прибавете черен пипер на вкус и нарязания босилек.
Накрая добавете при доматения сос и рикотата, разбъркайте много добре.
Междувременно, сварете пастата в подсолена вода. когато се свари я отцедете добре от водата, прибавете 1 с.л. зехтин, разбъркайте и я оставете под похлупак да стои топла.
Прибавете готовия със към пастата и разбъркайте.
Сервирайте ястието веднага, поръсено с настърган пармезан.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com