Необходими продукти:
5 палачинки за палачинките:
2 яйца
500 мл прясно мляко
щипка сол
1 чаша брашно
1 с.л. олио
за плънката:
250 гр телешко месо
1 с.л. масло
20 мл олио
1 глава лук
щипка черен пипер
щипка сол
1/2 ч.л. червен пипер
за соса:
1 с.л. масло
1 с.л. брашно
125 мл сметана
сервирайте със салата
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с част от прясното мляко и солта, постепенно добавете брашното. Разредете с останалото мляко до необходимата гъстота – малко по-гъсто от боза.
Загрейте голям тиган, намазнете го леко. Изпържете палачинките.
Сложете друг тиган да загрява. Сипете малко олио и лъжица масло и запържете нарязания на полумесеци лук.
Накълцайте месото на много ситно. Прибавете към лука. Овкусете със сол и пипер. След като се запържи, налейте 40 мл вода и оставете да къкри 3-4 мин. Прецедете месото и лука.
В освободения тиган сложете 1 с.л. масло и 1 с.л. брашно. Като се позапържи, изсипете бульона от месото, бъркайте. Добавете сметаната. Щом сосът заври, го прехвърлете в купа.
Върнете месото в празния тиган, поръсете с червения пипер, изсипете част от соса. Разбъркайте, изключете котлона.
Навийте палачинките с плънката, подредете ги в огнеупорен съд. Залейте с останалия сос и печете до зачервяване в предварително загрята на 180 С фурна.
Източник: vremezagotvene.bg