Независимо дали постите, или не, да давате почивка на организма си от тежките храни е много важно за здравето. Докторите препоръчват да не консумираме месо повече от 3-4 пъти седмично, а като имаме предвид и предстоящите празници, хапването на повече постни храни се оказва много важно, ако искаме да се чувстваме добре. Това е и причината днес да ви предложим една рецепта за постно зеле с домати на фурна, в което цялото семейство ще се влюби, а приготвянето му ще ви отнеме не повече от 20 минути.
Вижте още: Пости: Кой е най-добрият заместител на млякото и какви зеленчуци да ядем вместо месо и яйца
Рецепта за постно зеле с домати
Необходими продукти:
- 1 – 1.5 кг прясно зеле
- 1 малка консерва белени домати
- магданоз
- сол
- ½ чаена лъжичка лимонена киселина
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 80 мл. олио
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето и го посолете по ваш вкус. Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете в нея зелето, докато омекне. След това към него се добавете доматите от консерва, които предварително сте нарязали на дребно, и червения пипер. Разбъркайте добре.
Продуктите се завиват с вряла вода и се оставят на котлона, докато не се задушат. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Вече задушените зеленчуци се прехвърлят в тава и се мушкат във фурната, за 15-20 минути или докато не се запекат добре. Сервирайте с поръсен магданоз отгоре и пресен хляб.