От тефтера на баба: Постно зеле с домати на фурна


От тефтера на баба: Постно зеле с домати на фурна
Снимка: iStock

Независимо дали постите, или не, да давате почивка на организма си от тежките храни е много важно за здравето. Докторите препоръчват да не консумираме месо повече от 3-4 пъти седмично, а като имаме предвид и предстоящите празници, хапването на повече постни храни се оказва много важно, ако искаме да се чувстваме добре. Това е и причината днес да ви предложим една рецепта за постно зеле с домати на фурна, в което цялото семейство ще се влюби, а приготвянето му ще ви отнеме не повече от 20 минути.

Вижте още: Пости: Кой е най-добрият заместител на млякото и какви зеленчуци да ядем вместо месо и яйца

Рецепта за постно зеле с домати

Необходими продукти:

  • 1 – 1.5 кг прясно зеле
  • 1 малка консерва белени домати
  • магданоз
  • сол
  • ½ чаена лъжичка лимонена киселина
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 80 мл. олио

Зеле с домати

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето и го посолете по ваш вкус. Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете в нея зелето, докато омекне. След това към него се добавете доматите от консерва, които предварително сте нарязали на дребно, и червения пипер. Разбъркайте добре. 

Продуктите се завиват с вряла вода и се оставят на котлона, докато не се задушат. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Вече задушените зеленчуци се прехвърлят в тава и се мушкат във фурната, за 15-20 минути или докато не се запекат добре. Сервирайте с поръсен магданоз отгоре и пресен хляб. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама