С мека и пухкава текстура, млякото с ориз е десерт с ориенталски произход, което доста отдавна се е утвърдило и в българската кухня. Толкова отдавна, че свързваме вкуса му с мили спомени от детството.
Необходими продукти:
150 г ориз
750 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
2 пакетчета ванилия
канела за поръсване
Начин на приготвяне:
Изплакнете ориза 3-4 пъти в хладка вода. Загрейте млякото заедно с 350 мл. вода. Когато сместа кипне, изсипете вътре ориза. Оставете да ври на бавен огън, като непрекъснато бъркате, за да не загори по дъното. Когато остане съвсем малко течност, добавете захарта и разбърквайте добре отново. След като захарта се разтопи, добавете ванилията, прехвърлете в купички. Когато изстине, поръсете с канела.