От тефтера на баба: Гьозлеме със сирене


От тефтера на баба: Гьозлеме със сирене
Снимка: iStock

Гьозлемето (или гюзлеми) е вкусна тестена закуска, чиито корени могат да се проследят до Турция. Разбира се, у нас също е широко разпространено от векове, а бабите ни са трансформирали рецептите през годините. Ето как да направите вкусно гьозлеме с плънка от сирене.

Необходими продукти:

Брашно - 800 гр

Сирене - 250 гр

Кисело мляко- 250 мл

Прясно мляко - 150 мл

Вода - 100 мл

Сода бикарбонат - 1 ч.л.

Олио - 2 с.л.

Сол - 1 ч.л.

Захар - 1 ч.л.

Мас - 10 - 12 с.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете содата в киселото мляко, а след това добавете прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта. Разбъркайте. Прибавете пресятото брашно и замесете средно меко тесто, което да оставите да почива за 1 час. Тестото се разделя на 6 топки.

От всяка топка се разточва кора. Намажете с мас и поръсете с натрошено сирене. Навийте на руло, усуквайки леко, а след това и на охлювче. След това разточете с точилка – горе-долу до дебелина 5 мм.

Гьозлеметата се пекат в сач традиционно, но и във фурна ще се получи същия резултат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама