Гьозлемето (или гюзлеми) е вкусна тестена закуска, чиито корени могат да се проследят до Турция. Разбира се, у нас също е широко разпространено от векове, а бабите ни са трансформирали рецептите през годините. Ето как да направите вкусно гьозлеме с плънка от сирене.
Необходими продукти:
Брашно - 800 гр
Сирене - 250 гр
Кисело мляко- 250 мл
Прясно мляко - 150 мл
Вода - 100 мл
Сода бикарбонат - 1 ч.л.
Олио - 2 с.л.
Сол - 1 ч.л.
Захар - 1 ч.л.
Мас - 10 - 12 с.л.
Начин на приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко, а след това добавете прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта. Разбъркайте. Прибавете пресятото брашно и замесете средно меко тесто, което да оставите да почива за 1 час. Тестото се разделя на 6 топки.
От всяка топка се разточва кора. Намажете с мас и поръсете с натрошено сирене. Навийте на руло, усуквайки леко, а след това и на охлювче. След това разточете с точилка – горе-долу до дебелина 5 мм.
Гьозлеметата се пекат в сач традиционно, но и във фурна ще се получи същия резултат.