Предимството на този тип омлет е, че не трябва да го пържете, става тънък и нежен. Можете да замените плънката от телешко месо, с пилешка например – за да е по-леко ястието през лятото. Поднесете със свежа гарнитура – от сезонни зеленчуци или салата например.
Необходими продукти:
Необходими продукти
8 яйца
400 грама кайма
2 с.л. доматен концентрат
1 скилидка чесън
1 ч.л. сушени зеленчуци на прах
няколко стръка магданоз
1 ч.л. чубрица
малко кимион
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. прясно мляко
150 грама моцарела
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с домакинска тел, заедно с млякото и се добавя малко сол.
Сместа се изсипва в правоъгълна тавичка с хартия за печене и се пече около 15-20 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса (или до готовност).
През това време ситно нарязаният чесън се задушава в сгрения зехтин добавя се каймата и се бърка с домакиснка тел докато стане на трохи и си пусне сосчето.
Към сместа за плънката се прибавя сол и всички подправки. Прибавя се доматения концентрат и сместа се оставя да къкри на котлона докато се редуцира (не трябва да бъде течна).
След като омлетът е изпечен се изважда от фурната и се оставя леко да изстине. Маха се хартията за печене и отгоре се изсипва плънката. Сгъва се на 2 части (като джоб) и отгоре се нарежда нарязаната на тънки слайсчета (или настъргана моцарела).
Запича се за кратко във фурна, за да може моцарелата да се разтопи.
Източник: merudia.bg