Комбинацията от крехко телешко месо, пикантен сос и пресен лук ще накара вкусовите ви рецептори да танцуват от наслада.
Необходими продукти за телешкото месо с лук:
500 г говеждо месо
4 шушулки зелен лук
4 смлени скилидки чесън
1 голяма глава стар лук
1⁄2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена чаша захар
за марината за месото
4 супени лъжици соев сос
4 супени лъжици картофено брашно
2 супени лъжици зехтин
1 1⁄2 супени лъжици сода бикарбонат
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка черен пипер
за соса
2 супени лъжици тъмен соев сос
80 мл вода
Вижте още: Груби грешки при приготвянето на телешко месо
Начин на приготвяне:
Приготвяне на зеленчуците
Започнете с обработката на зеленчуците. Разделете 4-те шушулки зелен лук на две, за да отделите дивия лук от останалите. След това дивият лук отново се разполовява, като се фокусира върху бялата част и се разрязва по дължина. Продължете с нарязването на стария лук на по-едри парчета. Накрая смелете или нарежете скилидките чесън на много ситно.
Мариноване на месото
Нарежете телешкото месо на тънки ивици. Поставете месото в купа за мариноване.
Добавете 4 супени лъжици соев сос, 4 супени лъжици картофено брашно, 2 супени лъжици зехтин, 1 1/2 супени лъжици сода за хляб, 1 супена лъжица захар и по 1 чаена лъжичка сол и черен пипер в купата. Смесете месото добре с маринатата, като се уверите, че е добре покрито. Оставете го настрана за момент.
Вижте още: Най-лесната рецепта за вкусно телешко варено
Готвене на говеждото и пърженото с лук
Загрейте тиган със зехтин на средно силен огън.
В сгорещеното олио добавете лука и бялата част на зеления лук. Запържете всичко за около 2 минути, докато започнат да омекват. Подправете с 1/2 чаена лъжичка сол и захар за допълнителен вкус.
След като зеленчуците леко се карамелизират, ги извадете от тигана и ги оставете настрана. В същия тиган добавете маринованото телешко месо. Тъй като телешките ивици са малки, 3-4 минути от всяка страна трябва да са достатъчни, за да се изпекат напълно. Когато телешкото се сготви до желаната степен на готовност, добавете 4 смлени скилидки чесън, 2 супени лъжици тъмен соев сос и 80 мл вода в тигана.
Разбъркайте всичко и ще забележите, че започва да се образува вкусен сос. Оставете месото да се загрее още малко. Накрая добавете обратно в тигана задушените див лук и лук. Разбъркайте го последно, за да комбинирате всички вкусове.