Някои рецепти заслужават да останат във времето


Някои рецепти заслужават да останат във времето
Снимка: София Мел

Днес имаме удоволствието да ви срещнем с Таня Донева – кулинарен блогър и фотограф, автор на книгата „Вкусното ми Хоби със Страст и Любов“. Тя създава изкушаващи ястия и вдъхновява с любовта и креативността, които влага във всяка рецепта. Ще поговорим за началото на нейното кулинарно пътешествие, за новата ѝ книга, която събира ценни и изпитани рецепти, както и за специални трикове и идеи, които могат да преобразят празничната ви трапеза.

1. Таня, твоята страст към кулинарията е очевидна за всички твои последователи. Кога и как осъзна, че готвенето ще стане не само хоби, но и вдъхновение за толкова много хора?

Когато преди повече от 12 години започнах да споделям рецепти на храната, която приготвям, разбрах, че това може да е полезно за много хора. Социалните мрежи ти дават възможност да достигнеш до голяма аудитория с еднакви интереси, да ѝ покажеш това, което обичаш да правиш, и в същото време да бъдеш вдъхновение за някого. Осъзнаваш, че това което споделяш се харесва, когато получиш десетки коментари и рецептите се споделят стотици пъти, понякога хиляди. Когато хората ти изпащат снимки с приготвените от тях вкусотии по твоя рецепта, е много приятно, признавам си.

2. Поздравления за новата ти книга „Вкусното ми хоби със страст и любов“! Разкажи ни какво те вдъхнови да я напишеш и какво могат да очакват читателите в нея?

Когато приготвяш рецепти от толкова много време и знаеш със сигурност, че някои от тях си заслужават да останат във времето, тогава трябва да направиш нещо. Имайки достъп до тях по всяко време, те могат да послужат на стотици домакини. Това беше и моето усещане, да събера наистина стойностни рецепти, които са се доказали във времето, и съм сигурна, че ще бъдат от полза на хората, които обичат да си цапат ръцете в кухнята.

Книгата ми е пълна с полезни съвети и много подробно описани рецепти, тя е едно истинско бижу, за всеки който има очи за красотата на домашно приготвената храна. Освен че всички рецепти и декорации са приготвени от мен, снимките също са мое дело.

3. Сред всички рецепти в книгата ти има ли някоя, която е особено специална за теб? Разкажи ни историята зад нея и защо е толкова важна.

Опитах се да събера много от рецептите си в тази книга и така, както една майка не може да каже кое от децата ѝ е по-любимо, така и аз трудно мога да избера. В книгата ми има много специални торти, които съм приготвяла за важни моменти и скъпи на сърцето ми хора. Рецепти, които са ми завещани от моята баба, и се приготвят традиционно в моето семейство от десетилетия. Също така много обичани сладки и печива, които ще допълнят с прекрасен вкус всеки празник или събитие в живота.

4. Коледната баница е неизменна част от празничната трапеза. Би ли споделила твоята рецепта? Имаш ли някой специален трик, който я прави още по-вкусна?

Имам си трик, разбира се и ще се радвам да го споделя.

За да получите много вкусна баница, разбъркайте 200 мл прясно мляко, 100 г разтопено масло, 50 мл олио и щипка сол. С тази смес мажете корите и поставяйте от плънката, която сте избрали да използвате. Останалото направете както сте свикнали. Ако ви остане от сместа, изсипете я върху готовата баница. Изпечете и се насладете, ще откриете разликата, сигурна съм.

5.  Ти си способна да комбинираш традиционни рецепти с модерни идеи. Ако трябваше да създадеш нещо различно с фините кори на София Мел за празнична вечеря, какво би предложила?

Може би както на мен, така и на всички ни става скучно от еднаквите визии и вкусове, които са познати отдавна. Понякога усещам че могат да се подобрят някои рецепти и не се страхувам да експериментирам. Само когато сме смели и добавяме щипка от себе си, можем да направим рецептите свои, защото както обичам да казвам, вече всичко е приготвено, ние просто правим нещата според собствения си вкус, като внасяме малки промени. И понеже се храним и с очите си, обожавам да сервирам добре аранжирана храна, която да радва всички сетива.

Наближават Коледа и Нова година, затова и да избрах един начин, как с чудесните фини кори на София Мел, можете в домашни условия да си приготвите тези много вкусни и симпатични баклавички. Обещавам ви, че ще се превърнат в черешката на тортата всеки път, когато ги поднесете, великолепни са.

Баклава с крем от грис

За 20 баклавички в тавичка с размер 20х20

За захарния сироп

1 ч. ч. вода

1 ч. ч. захар

1 резен лимон

За крема от грис

3 супени лъжици грис София Мел

350 мл прясно мляко

2 с. л. захар

За баклавичките

Кори за баница София Мел

150 г шамфъстък

100 г масло, разтопено

Приготвяне

Пригответе крема от грис като сварите на среден огън гриса със захарта в прясното мляко, докато се сгъсти. Бъркайте непрекъснато, за да не стане на бучки и да не загори.

Пригответе захарния сироп като сварите водата със захарта.

След като го махнете от котлона, изстискайте сока от резенчето лимон в сиропа и го поставете в него, за да си пусне аромата.

Охладете сиропа напълно, преди да го използвате.

Сгънете кората на хармоника от по-тясната страна.

Поставете на четири места с разстояние по 1 ч. л. смлян шамфъстък и върху него по 1 ч. л. от предварително приготвения крем от грис.

Захлупете с крайчетата на кората от двете страни върху плънката и притиснете така, че да оформите отделните баклавички. Разрежете с нож и обърнете всяко парче с долната част нагоре. Така ще получите тези плисета от корите.

Подредете баклавичките плътно една до друга в тавичка за печене.

Залейте ги с разтопеното масло и ги изпечете на 140°С за 90 минути.

След като извадите баклавиките от фурната, залейте ги със студения сироп.

Оставете ги за няколко часа, докато попият добре и се насладете!

6. Кулинарията е само една от страстите ти. Какво обичаш извън кухнята? Имаш ли любимо място за бягство или хоби, което ти помага да заредиш творческите си батерии?

Аз не споделям много за себе си в социалните мрежи извън кулинарната ми страст. Въпрос на усещане. Много обичам да пътувам и често го правя, обичам да чета и обожавам да гледам всякакви филми. Бягствата ми и зареждането идва от природата. Имаме невероятни местенца в България и не нужно да сме в лъскави 5-7 звездни хотели, за да се насладим на невероятен релакс.

7. Празниците са време за споделяне и уют. Какво е твоето послание към хората, които обичат да готвят за близките си, но често се притесняват, че нещо няма да се получи перфектно?

Най-важното е да имаме желание да приготвяме храна, да използваме качествени продукти и да го правим с любов. Още по-важно е да имаме истински и любими хора около себе си, с които да я споделяме. Няма начин да не се получи.

В днешно време има толкова много качествени и прекрасни профили на кулинарни ентусиасти и готвачи, от които има какво да се научи, има безброй рецепти, но със сигурност е хубаво да имаме доверие на авторите им, защото в голямото изобилие има и неща които не са толкова добри. Ще ги посъветвам да избират изпитани рецепти и да не се страхуват да експериментират. Мога също така да ги посъветвам да разгледат сайта ми и да ме последват в социалните мрежи. Така ще са сигурни, че получават изпитани и подбрани рецепти, с които няма къде да сбъркат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички