Този възхитителен сладкиш с горещо мляко е рецепта, която преплита топлината на традицията и простата радост от домашното печене.
Необходими продукти за кекса с горещо с мляко:
200 мл топла вода
200 мл топло мляко
10 грама суха мая
2 супени лъжици захар
100 мл слънчогледово масло
1 чаена лъжичка сол
720 грама пшенично брашно
масло, за намазване
1 яйце, разбито, за намазване
Вижте още: Този сладкиш от стар хляб ще ви вземе ума
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете топлата вода, топлото мляко и захарта. Поръсете сухата мая върху сместа и я оставете да престои около 5-10 минути, или докато стане на пяна. Тази стъпка активира маята, като гарантира, че ще имате бухнал сладкиш.
Към сместа с мая добавете слънчогледовото олио и солта, като разбъркате внимателно, за да се смеси. Постепенно добавете пшеничното брашно, като бъркате непрекъснато, докато се оформи меко тесто. Може да се наложи леко да коригирате количеството брашно в зависимост от консистенцията на тестото.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го месете около 10 минути или докато стане гладко и еластично. Този процес развива глутена в брашното, придавайки на вашия сладкиш възхитителната текстура.
Намажете леко чиста купа с малко масло и поставете тестото вътре. Покрийте купата с чиста кухненска кърпа и оставете тестото да втаса на топло място без течения за около 1 час или докато удвои обема си.
Вижте още: Класика: Рецепта за сладкиша Жадната монахиня
След като тестото е втасало, леко го пробийте надолу, за да освободи всички въздушни мехурчета. Прехвърлете тестото в намазана с масло форма, като го разпределите равномерно по дъното и нагоре по стените. Покрийте го отново и го оставете да втаса още 30 минути.
Докато тестото втасва за втори път, загрейте фурната до 180°C.
Точно преди печене намажете внимателно горната част на тестото с разбитото яйце. Това ще придаде на вашия сладкиш красив златист цвят и лъскав завършек.
Поставете тавичката в предварително загрятата фурна и печете около 25-30 минути, или докато коричката стане златистокафява.
Оставете сладкиша с горещо мляко да се охлади леко, преди да го нарежете.