Тази рецепта за десерт е изключително лесна за приготвяне, а резултатът е уникален - толкова пухкав кекс не сте опитвали.
Необходими продукти за кекса без брашно:
4 яйца със стайна температура, средно големи
110 г (1/2 чаша) пудра захар
1 ч. л. ванилова паста или екстракт от ванилия
кората от 1/2 лимон, можете да замените с портокалова кора или да добавите 1 допълнителна чаена лъжичка ванилия
325 г гъсто кисело мляко за по-богата и кремообразен кекс
55 g (1/2 чаша + 1 супена лъжица) царевично нишесте
1/4 ч. л. бакпулвер
Вижте още: От Средиземноморието: Лимонов кекс със зехтин
Начин на приготвяне:
В 2 големи купи отделете белтъците и жълтъците.
Белтъците се разбиват на твърд сняг. Заделете.
В жълтъците добавете захарта, ванилията, лимоновата кора и разбийте до получаване на гъста и бледа смес (поне 4 минути с ръчен миксер). Добавете кисело мляко и го разбъркайте на ниска скорост за няколко секунди, докато се комбинират. Пресейте царевичното нишесте, бакпулвера и разбийте на ниска скорост, докато се смесят: не прекалявайте!
Внимателно разбъркайте на няколко стъпки с шпатула белтъците в жълтъчната смес. Бъдете нежни и внимавайте да не издуете белтъците.
Поставете тестото във форма с падащо дъно, покрито с хартия за печене: кексът ще се надигне много, докато се пече, за да избегнете излизането от тавата, поставете високи листове хартия за печене отстрани.
Поставете формата в малко по-голяма тава за печене, където ще излеете малко вода. Печете на водна баня в предварително загрята фурна (без вентилатор, горна+долна топлина) при 160°C за 60 минути.
Охладете кекса за поне 30-40 минути, преди да го извадите от формата и да го развиете от хартията за печене.
Може да сервирате поръсен с пудра захар или украсен с пресни плодове.
Вижте още: Страхотен десерт: Кекс с пияни вишни