Едно много оригинално решение за десерт определено са карамелизираните ябълки. Освен с много красива визия, те са изключително вкусни приготвени така.
Необходими продукти за карамелизирани ябълки:
8 червени ябълки
400 г пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
4 супени лъжици златен сироп
няколко капки червен хранителен оцветител (по желание)
8 пръчици за хранене или пръчици за близалка
Вижте още: Опитайте: Кето коледен пай
Начин на приготвяне:
Отстранете дръжките на ябълките, след това ги сложете в топлоустойчива купа и ги залейте с вряща вода от чайника, за да ги покриете и оставете за 3-4 минути. Извадете с решетъчна лъжица и подсушете. (Това премахва защитния восък от кожата и прави карамела да залепва по-добре за ябълките.)
Натиснете най-острия край на всяка пръчка в края на дръжката на всяка ябълка, като се уверите, че е здраво заклещен. Поставете голямо парче пергамент върху дъска.
Изсипете захарта в голяма тенджера, добавете лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете да заври и гответе, докато захарта се разтвори. Завъртете внимателно, за да раздвижите захарта, но не разбърквайте. Добавете златния сироп и оставете сместа да къкри (внимавайте да не изкипи), докато достигне степента на „твърдо напукване“ или 150C на термометър за захар. Ако нямате термометър, проверете карамела, като капнете малко количество в студена вода. Трябва да се втвърди мигновено и след отстраняване да е лесно. Когато е готово, капнете малко оцветител за храна, ако желаете, и разбъркайте, за да се комбинират. Изключете котлона.
Потопете всяка ябълка в карамела, като наклоните тигана, за да я покриете напълно. Извадете и оставете излишното да се отцеди обратно в тавата, преди да я поставите върху пергамента за печене. Повторете с останалите ябълки. Внимателно загрейте карамела отново, ако е необходимо. Оставете да стегне. Най-добре да се консумира в същия ден.